Prosvetni glasnik

52

Просветни Гласник

21.-11-1927. год. Изгнање Арсенија Радовановика из свих средњих школа у Краљевини.

72. С.Н.Бр. 3 761 Г. Начелник Одељења за Средњу Наставу одлуком С.Н.Бр. 3.761 усвојио је одлуку Професорског Савета гимназије у Куршумлији, Бр. 942 од 17.-11-1927., да се Арсеније Радовановић, ученик II разреда те гимназије, казни изгнањем из свих средњих школа у Краљевини на основи чл. 43. т. и) Дисциплинских Правила за дело из § 221. Казненог Закона. По наредби Начелника Одељења за Средњу Наставу, Инспектор, Иван Димитријевић, с. р.

О.Н.Бр. 2.800 15.-1-1927. год. Употреба формулара држ. издања за школске буџете, за преглед рачуна и т. д.

73. Иако постоје монополисани државни формулари за школске буџете, за преглед рачуна и т. д., ипак се опажа да многи месни школски одбори, па чак и сами Окружни Школски Одбори, не употребљавају ове формуларе, већ се при саставу овог буџета и рачуна служе или обичном хартијом, или што је још горе формуларом приватног издања. Овакав поступак иде на штету државне касе, те је стога за осуду. Сем тога ваља имати на уму и то да је прописана строга казна од 2—10 год. робије за свакога који се буде ухватио да штампа ове формуларе. Стога се најстроже наређује да се у будуће употребљавају само формулари државног издања и за школске буџете и за преглед рачуна, а и за остале потребе за које постоје формулари државног издања. Ко буде поступио противно овом наређењу, искусиће законске последице. Г1о овлашћењу Министра Просвете, Начелник Одељења за Основну Наставу и Народно Просвећивање, Гл. Елезовић, с. р.

О.Н.Бр. 4.221

74. Рад на просвећивању жене ухватио је дубоког корена у нашем народу и нагло се шири. Нема сумње ово је резултат отварања школа и курсева за сеоске домаћице, који својом организацијом одговарају духу и правим потребама живота нашега народа. Али упоредо са оснивањем школа и курсева за сеоске домаћице треба отварати и школе за домаћине. Наша мушка сеоска омладина нема данас прилике да се усавршава и иде за временом напретка. Остаје

20.-1-1927. год. Намештање младића из угледних сеоских породицау наиредније сеоске породице наше отаџбине .