Prosvetni glasnik

Општи Део

59

83. О.Н.Бр. 22.357 Из извештаја школских управа види се, да 4.-1У-1927. год. се у неким пољопривредним продужним школама ^о%тих У уџ?е Р никаупо У п0Т Р е бљу]у уџбеници, који нису одобрени од љопривредним проду- Министарства Просвете. Препоручује се Прожним школама. светним Одељењима и обласним школским надзорницима, да забране употребу уџбеника у продужним пољопривредним школама, који нису на основу мишљења Главног Просветног Савета одобрени од Министарства Просвете. У противном поступиће се строго по закону са онима, који би и преко ове наредбе употребљавали у подружним пољопривредним школама уџбенике, који нису одобрени редовним путем од надлежне просветне власти. Начелник Одељења за Основну Наставу, Гл. Елезовић, с. р.

84. Пошто се констатовало, да многе пољопривредне продужне школе које имају своје вежбаонице (земљишта) за практичну обуку ученика немају своје стручно израђене и одобрене агрикултурне планове (плодореде), већ у својим вежбаоницама на једном истом земљишту више година засејавају једне исте усеве услед чега се земља брзо испости. Стога се наређује, да све управе продужних школа, које немају стручно израђене и одобрене плодореде, што пре поднесу овом Министарству на одобрење плодореде својих вежбаоница, школских вртова и расадника, по којима ће се у будуће тачно придржавати. Ови плодореди поднеће се у два примерка. Дли како има пољопривредних продужних школа, које немају потребно земљиште за обуку, то се ставља у дужност школским надзорницима, да се заузму код дотичних политичких општина, да такве школе добију потребно земљиште ради практичне обуке ученика, о чему ће се поднети извештај Одсеку за Народно Просвећивање Министарства Просвете. Начелник Одељења за Основну Наставу, Гл. Елезовић, с. р. 85. Пошто Министарство не добива увек извештаје о учитељима који напусте дужност без одобрења или се приликом постављења и премештаја не јаве о року законом предвиђеном, наређује се:

О.Н.Бр. 23.035 5.-1У-1927. год. Пољопривредне продужне школе које немају струшо израђене и одобрене плодореде треба да нх поднесу Министарству на одобрење.

О.Н.Бр. 23.032 8.-1\М927. год. Достављање извештаја о учитељима који напусте дужност.