Prosvetni glasnik

64

Просветни Гласник

Женске Учитељске Школе у Београду, кажњена изгнањем из свих учитељских школа у нашој држави. Ово Вам се јавља ради знања. Но наредби Начелника Одељења за Средњу Наставу, Инспектор, Д-р Бран. Крстић, с. р.

91.

С.Н.Бр. 15.044/26.

3.-1-1927. год. Завођење необавезног учења енглеског језика у тргов. академијама.

На основу предлога Министарства Трговине и Индустрије Бр. 17.798/УИ од 3.-Х1 ове године и указаној потреби, Господин Министар Просвете, под С.Н.Бр. 15.044 од 28.-ХП-1926. године, решио је да се у свима трговачким академијама, које су под Министарством Просвете, одмах заведе необавезно учење енглеског језика. Засад, где год има могућности за то, образоваће се курсеви са три часа недељно, које ће моћи посећивати ученици сва четири разреда трговачких академија. Хонорар ће се плаћати из државне касе као и за остале научне предмете. По наредби Министра Просвете. Шеф Наставног Одељења, Ј. Кангрга, с. р.

13.-1-1927. год. Прикупљање ученичких цртежа за часопис „№ 5гпег" који излази у Прагу.

92. 1 ) с.н.Бр. 763 У Прагу излази „Иаз 5тег" часопис за цртање и естетско васпитање, па његово уредништво жели да једну или две свеске посвети нашој настави цртања у свима школама и молило је Министарство Просвете, да му прикупи чланке о настави цртања и најлепше ученичке цртеже, који ће бити репродуковани у реченом часопису. Како ће се на јесен одржати у Прагу међународни конгрес за цртање, то се Министарство, увиђајући важност овога предлога, одазвало позиву Чехословачког Посланства у Београду и спрема материјал за тај број часописа „Иаз 5тег". Остаје још да се прикупе цртежи, и стога ћете Ви у договору са наставником цртања и још којим наставником одабрати два до три најбоља ученичка цртежа из ове или из ранијих школских година, па ћете их послати Министарству Просвете најдаље до 15. фебруара ове године. Цртежи треба да буду оригинални радови према неком моделу или из природе, а никако просто копирање и прецртавање са каквога

Ј ) Распис сличног садржаја упућен је Просветним Одељењима, за основне школе, под О.Н.Бр. 6.188 од 31.-1-1927. год.