Prosvetni glasnik

306

Просветни Гласник

тацији известити благовремено надлежну Месну Контролу, како би она могла одредити свога органа за присуствовање лицитацији." О овоме се извештавате ради знања и даљег управљања. По наредби Министра Просвете, Начелник Одељења за Средњу Наставу, Магарашевић, с. р.

156. С.Н.Бр. 18.620 Министарство је сазнало, да директори до27.-У1-1927. год. дељују појединим наставницима више хонорарних Прекодужничасовипре- часова, него што дозвољава Уредба о хонорако нормираног максиму- р И с а њу часова С.Н.Бр. 8.457 од 6. јуна 1921. ма не иризнају се. год ^ вези Правилника С.Н.Бр. 1.401 од 1. фебруара 1922. год. и свих каснијих допуна. Ови наставници моле Министарство, да им се ти часови преко одобреног максимума хоноришу. Како је Министарство мишљења, да је с једне стране сувкше велика преоптерећеност наставника штетна настави, а да се с друге стране исцрпљују у ту сврху предвиђени кредити пре времена, стога ће се свака молба наставника за признање хонорара прекодужних часова преко нормираног максимума одбити. По наредби Министра Просвете, Начелник Одељења за Средњу Наставу, Магарашевић, с. р.

157. Господин Министар Вера, под В.Бр. 7.606 од 25. јуна 1927. године, изволео је донети следеће решење: „Изузетно од чл. 1. Правилника за полагање професорског испита за професоре Православних Богословија и веронауке у средњим школама Краљевине С. X. С. признаје се право на полагање професорског испита оним професорским кандидатима који су се на дан 1. јануара 1927. године закључно затекли у звању суплената средњих или стручних школа у свештеничком чину, а свршили су Православну Богословску Школу у Сремским Карловцима или Задру и имају гимназијску матуру. Они кандидати који испуњавају предње услове, а нису у свештеничком чину, могу се пустити на полагање професорског испита, пошто претходно приме свештенички чин.

С.Н.Бр. 19.734 8.-\П1-1927. год. Право на полагање испита за професоре веронауке у средњим школама .