Prosvetni glasnik

426

Просветни Гласник

Кроз грађанске школе морамо у нашој омладини развијати смисао за практични живот, морамо у њој развити поуздања и смјелости, да нешто сама подузме у практичном животу. Наше гимназије, којих има велик број, повећавају број људи, који хоће да живе само од државе. Грађанске школе су јако средство, да се то криво мишљење нашега народа коригира. Својом наставном основом и цијелим наставним радом приправљају оне своје ученике за практичан живот, а не за вишу наобразбу. Грађанска школа даје својим ученицима заокружену наобразбу и шаље их тако завршеним послом у живот. Имајући у виду, да грађанске школе имају ванредно велику важност у подизању опће културе доеђу најширијим слојевима народа са посебним задатком, да дигну просвјетно наш средњи сталеж, позивам сва просвјетна одјељења и све школске одборе, да у свом подручју узнастоје, како би се у већим мјестима, гдје досада још не постоје прикладни заводи за женску и мушку дјецу, признатој пријекој потреби у том погледу удовољило тако, да се већ почетком слиједеће школске године отворе поменуте школе. Очекује се поуздано, да ће дотичне опћине с том намјером скопчане материјалне жртве драговољно и без приговора преузети, јер се ради о бољитку и напретку народа. О учињеном по овом предмету имаду просвјетна одјељења најзад до крајамјесеца јуна поднијети Министарству Просвјете — одсјеку за грађанске школе — исцрпиво извјешће односно згодне приједлоге. 19. марта 1928. год. Министар Просвјете, Београд. М. Грол, с. р.

64, Великим Жупанима за Просветиа Одељења и просветним установама. По чл. 54. Закона о чиновницима и осталим државним службеницима грађанског реда, предвиђено је обавезно полагање државног стручног испита за све чиновнике-приправнике I, II и III категорије. Међутим, према званичној евиденцији, приметио сам да већи број напред поменутих чиновника, како у Министарству тако и у његовом подручју, не сматрају обавезним овај испит, већ пропуштају максимални законски рок од три године у коме су по сили закона дужни да тај испит регулишу. Услед тога не могу такви службеници бити оцењени од стране надлежке

П.Бр. 6.459 25.-1У-1928. год. Чиновници Мин. Просвете у приправним групама I, II и III категорије, који су навршили три године држ. службе,морајусе пријавити за полагање држ. сручног испита, ако га већ нису положили.