Prosvetni glasnik

738

Просветни Гласник

143. Директорима гимназија. Извештавате се, ради знања и даље надлежности, да је Господин Министар Просвете усвојио одлуку Наставничког Савета гимназије у Уро шевцу, којом су кажњени изгнањем из свих средњих и стручних школа у Краљевини Гојко Кртинић, ученик III разр., и Спиро Милошевић, ученик II разр. те гимназ., због крађе. По наредби Министра Просвете, Начелник Одељења за Средњу Наставу, Д. Илић, с. р.

С.Н.Бр. 25.070 3.-УШ-1928. год. Изгнање Гојка Кршинића и Спира Милошевића из свих средњих и стручних школау Краљевини.

144.

С.Н.Бр. 25.052

4.-УШ-1928. год. Сведочанства четирију нижих разреда прив. гимназије у Бо.лу на Брачу вреде као сведочанства државних школа. Управа завода дужна је испунити поменуте услове.

По молби Доминиканско-Далматинске Провинције за право јавности приватне гимназије у Болу, а према последњој алинеји чл. 7. Закона о средњим школама, Господин Министар Просвете, под С.Н.Бр. 25.052 од 30. јула ове год., одлучио је-. да сведочанства четирију нижих разреда прив.гимназије у Болу на Брачу вреде као сведочанства државних школа, али је управа завода дужна: 1. да у року од једне године дана уреди све школске просторије тако, како би одговарале потребама школе с наставног и хигијенског гледишта; 2. да завод снабдије свима потребним училима и намештајем до почетка нове школске године и да одмах остало унутарње уређење школе прилагоди у свему одредбама Закона о средњим школама. Уколико управа не би удовољила горњим условима, одузеће се школи право јавности. По наредби Министра Пресвете, Начелник Одељења за Средњу Наставу, Д. Илић, с. р.

145. Просветним Одељењима и директорима гимназија. Последња алинеја чл. 51. Закона о Средњим Школама забрањује „ученику, који редовно учи у државној средњој школи, да може у истој години полагати испит из старијег разреда који би приватно учио". Аналого овом забрањивало се и ученику који учећи редовно остане да понавља разред, да не може у тој години тај разред приватно полагати. Како се ово тумачење

С.Н.Бр. 25.884 4.-УШ-1928. год. Ученику, који би у јуну остао да понови разред, може се допустити приватно полагање испита за тај разред у јесењем року, но с тим да се ше године че може уписати у старији разред.