Prosvetni glasnik

Општи део

461

цембра о. г. најдаље, доставити Министарству Просвете (Одсеку за Народно Просвећивање). Централна комисија, која ће се у том циљу у Министарству Просвете именовати, одабраће од примљених предавања 20 најбољих за новчану награду из Фонда Штедње, и то: прва награда од 4.000.— Дин. 2 награде по 3.000.—- Дин 6.000.— „ 5 награда по 2.000.— „ 10.000.— „ и 12 награда по 1.000.—- Дин 12.000.— „ Свега 20 награда у целокупном износу од: 32.000.— Дин. Ненаграђени рукописи вратиће се писцима, а награђени постају својина Министарства Просвете, које има право да их одштампа и објави. Изволите овај распис доставити свима среским школским надзорницима, а ови ће га доставити свима управитељима основних школа ради саопштења наставницима-цама. С обзиром на васпитни и економски значај овога посла, настаните да се он у свему и на време изврши. Министар Иросвете, Б. Максимовић, с. р.

127. Просветним Одељењима. На свршетку школске године многи се родитељи питају, шта ће са својом децом. За имућне родитеље и њихову децу може се рећи да је лако; али како ће се збринути деца сиромашних родитеља, нарочито из наших пасивних крајева, где је уопште тешко живети? Таква деца морају да се крену некуд у свет ради зараде. За њих је најбоље, ако се одмах по свршеној основној школи упуте на неки занат или трговину. У овоме најбоље им може помоћи позната организација „Привредник", чије је седиште у Београду, а која се бави прибирањем и смештањем деце по разним занатима и трговинама. „Привредник" је за тридесет и две године свога рада за живот оспособио преко 23.000 ђака.

О.Н.Вр. 43 162 17 .-VI-1929. год. Сви учитељи и учитељице треба да сада, на крају школске године, предузму свеетрано обавештавање ђака и њихових родитеља о задацима „Привредника", и да настоје да се што већи број деце пријави за његове питомце.