Prosvetni glasnik

Општи део

на краће и дуже време допринесе раздужењу сељака од тешких и зеленашких дугова. Стога, да би се са циљевима и задатком Привилеговане Аграрне Банке упознали и најшири слојеви нашега народа, наређујем: да учитељи-це основних школа у сваком месту своје школске општине одрже по једно предавање о пољопривреди и Привилегованој Аграрној Банци. Ради потпуније документације, предавачи ће наћи довољно материјала у расправи Ђуричића Војина, директора Хипотекарне Банке и владиног комесара за Привилеговану Аграрну Банку: ,,Наша пољопривреда и нова Аграрна Банка", која је публикована у „Времену", бр. 2.663, од 25. маја ове године. О одржаним предавањима и постигнутом резултату Просветна Одељења ће ми у најкраћем времену поднети свој исцрпни извештај. Министар Просвете, Б. Максимовић, с- р

129. У циљу што успешнијег ширења добрих дела наше књижевности, Министарство Просвете је у неколико махова расписом препоручивало поједина издања. Међутим, како су те препоруке често схватане одвећ широко, те је било наставника који су се и сувише ангажовали око скупљања претплате, у вези наређења П.Бр. 5.036 од 4. априла ове године, овим се поново наглашава: да се заузимање наставника за растурање књижевних дела међу ученицима може састојати само у препоручивању појединих књига објективним истицањем њихових позитивних књижевних одлика, а не у директном посредовању између издавача и ученика. 11о наредби Министра Просвете, В. д. Помоћника, Ник. С. Половина, с. р.

463

П.В р . 8.777 28.-У-1929. ГОД. Заузимање наставника за растурање књижевнихдела међу ученицима може се састојати само у препоручивању појединих књига, а не у директном посредовању између издавача и ученика.