Prosvetni glasnik

Општи део

473

Да се ово не би убудуће дешавало, наређујем: да се рад учитеља и учитељица у школи и народу оцењује строго објективно. Ово ће се постићи на тај начин, што ће школски надзорници приликом давања оцене објективно и детаљно просудити наставникову стручну спрему, преданост послу и успех у школи, његово владање у служби и друштву, његов рад на народном просвећивању и друге особине, које га карактеришу као наставника, грађанина и радника на остварењу заједничких националних идеала. При свему овом надзорници ће узимати у обзир и околности које су могле неповољно утицати на школски рад Оцене, на које се одлуче, надзорници ће детаљно образложити и унети у уписнице, а поред тога доставиће их и Министарству на засебном списку, заједно са извештајем и свима посебним опажањима о раду оцењених учитеља и учитељица. Од тога, уколико ће поједини школ. надзорници савесно одговорити и овој својој дужности, зависи оправданост њиховог даљег опстанка на тако деликатном положају". Ову наредбу ће Одељења доставити свима среским и обласним школским надзорницима, просветним инспекторима и управитељима учитељских школа, да се, приликом прегледа основних и грађанских школа и оцењивања рада наставника и наставница тих школа, у свему по њој управљају. По наредби Министра Просвете, Начелник Одељења за Основну Наставу, Драг. П. Ђорђевић, с. р.

142. Просветним Одељењима. Господин Министар Просвете на захтев Главног Одбора Друштва Црвеног Крста Краљевине С. X. С., а у вези одлуке О.Н.Бр. 15.075 од 12. марта ове год., одобрио је: да се за време великог школског одмора празне школске просторије по приморским и планински^ местима могу ставити на расположење Подмлатку Црвеног Крста оних школа, које буду захтевале да у дотична места упуте своју сиромашну и оболелу

О.Н.Вр. 36 654 31.-У-1929. ГОД. Празне школске просторије по приморским и планинским местима могу се за време великог школског одмора ставити на расположење Подмлатку Црвеног Крста.