Prosvetni glasnik

Општи део

349

27 У вези решења О.н.бр. 73099/31 од 16 јануара 1932 годрешавам: да овештеницима, страним држављанима, који предају науку о вери у основним школама, уверења о знању државног језика издаје управитељ дотичне основне школе. Министар просвете Д -р Драг. С. Којић с. р.

О. н.бр. 18829 31-111-1932 год. Издавање уверења о знању државног језика свештеницима, страним држављанима, који предају веронауку у осн. школама.

РА С П ИСИ 87 Одељењима и отсецима Мииистарства иросвете и наредбодавцима II степена у ресору Министарства просвете П.бр. 9296 Министарство финансија — Одељење 31-111-1932 год. државног рачуноводства и буџета, актом Набавке канцел. мате- својим бр. 19280-Н од 18 марта 1932 гоГ Л т а аци И је ОГ п Р ре В к а о ХТ- Д ине ' Доставило је овом Министарству ражбених новина". спис следеће садржине: „Инспекциони органи Одељења државног рачуноводства и буџета утврдили су у више махова досада, да се набавка канцеларијског материјала и огрева не врши путем јавно објављене лицитације у „Службеним новинама" чак и у оном случају кад одобрени кредит у буџету за једно надлештво износи 100.000.динара или више. Лицитације се у оваквим случајевима избегавају на тај начин што се набавке деле на мање количине и у тако смањеним количинама често врше. На сваки начин да органи власти, који овако раде, чине грубу повреду чл. 82 Закона о држ. рачуноводству, јер је прописивањем у тач. 1 чл. 86 тога Закона максималне суме за набавке непосредно, без јавног надметања у годишњем износу издатака, у случају кад уговор траје више година, законодавац очевидно имао намеру да администрацији наметне набавку путем лицитације свагда, кад је у буџету одобрени кредит за Једно надлештво и једну сврху 100.000.— динара или више. Од оваквог рада трпи штету не само држава услед скупље плаћене цене, већ и појединци, трговци и предузимачи, јер у оваквим набавкама обично учествује ограничени број од администрације повлашћених предузимача и лифераната. Просветник гласник, бр. 4 2