Prosvetni glasnik

Општи део

375

67 Поводом покренутог питац>а, да ли ће се наплаћивати школарина и од ученика који приватно полажу виши или нижи течајни испит или пријемни испит, Мини* старство финансија — Одељење пореза, под бр. 33832/Ш од 22 априла 1933 године, а на основу чл. 43 Закона о таксама, дало „Пријемни испити, као и виши течајни и нижи течајни испит, чине допуну у систему школског образовања и не узимају се као редовна настава током школске године. Пошто и редовни ученици IV и VIII разреда плаћају школарину за једну школску годину, а за испите којима завршују нижи и виши курс свога школовања, т.ј. виши и нижи течајни испит, не плаћају одвојено школарину, то се ни од приватних ученика неће наплаћивати школарина за нижи и виши течајни испит као ни за пријемни испит." По наређењу Министра просвете, начелник Општег одељења Д. Илић с. р.

П.бр. 1 3089 _ "28ЛУ-1933 год. Ученици који нриватно полажу виши или нижи течајни испит или пријемни иепит не плаћају школарине. је ово објашњење:

П.бр. 12998 29-1У-1933 год. Правилник о наплати црквених такса Српске православне цркве.

68 Министарство правде, под бр. 40455 ол 21 априла ове године, доставило је Министарству проевђте акт који гласи: „На основу чл. 12 Закона о Српској православној цркви и чл. 237 тач. 2, 238 тач. 2 и чл. 258 Устава Српске православне цркве Свети архијерејски сабор Српске православне цркве прописао је а Министар правде са Министром финансија потврдили су Правилник о иаплати црквених такса за званичне радње јерархијских и самоуправних власти, тела и органа Српске православне цркве. Овај Правилиик ступио је у живот обнародовањем у „Службеним новинама" на дан 15 априла 1933 године, а добија обавезну снагу тридесетог дана после обнародовања, тј. 15 маја ове год., откада се све таксе код црквених власти, које су досад наплаћиване по Закону о таксама, имају наплаћивати по истом Правилнику и само у корист Српске православне цркве. 0 предњем Министарство правде има част. известити ради упозоровања подручних органа како се не би правила забуна приликом пријема јавних исправа које издају црквене власти само са црквеном таксом, после означеног дана. 4 По овлашћењу Министра просвете, начелник Општег, Одељења Г Д. Илић с. р. " 2*