Prosvetni glasnik

2*

\

Општидео - 775

„На основу тач. 5 ст. I овлашћења бр. 2300/1-36 саопштава се следеће: Пошто по Закону о чиновницима из 1931 постоје само две врсте диевничара: дневиичари званичници и дневничари служитељи, то и Уредба бр, 84600/1 регулише накнаду путних трошкова само за такве дневничаре. Отуда се сви они дневничари који не врше службу служитеља имају у погледу права на накнаду путних трошкова третирати као дневничари званичници. Околност што извесни дневничар има веће школске квалификације но што су прописане за званичнике односно служитеље, што фактички врши службу која одговара тим квалификацијама, и што услед тога прима и већу дневничарску награду, ирелевантна је, пошто Закон о чиновницима — како је већ напред речено — не познаје друге дневничаре но само дневничаре званичнике и дневничаре служитеље. Према томе, дневничарима са факултетском спремом и дневничарима са техничким и занатским квалификацијама припадају за случај службених путовања накнаде прописане за дневничаре званичнике." Предње се достазља ради знања и даљег поступка. По овлашћењу Министра просвете, заст. начелника Општег одељења Ст. Ђ. Стојановић с. р.

119 Свима наредбодавцима II степена, одељењима и отсецима Министарства просвете У вези расписа овог Министарства П .бр. 33079 1 ) од 11 августа 1936 год. извештавате се да је Министарство пошта, телеграфа и телефона решењем бр. 70589 од 10 септембра 1936 год. ставило ван снаге своје решење бр. 44301 од 1 августа о. г., којим је било одобрено да од 1 октобра о. г. могу државни чиновници, са својих званичних односно службених телефона, обављати и приватне међумесне телефонске разговоре. Према томе, са званичних и са службених телефона моћи ће се и надаље обављати само званични односно службени међуградски разговори. По овлашћењу Министра просвете, за начелника Општег одељења Ст. Ђ. Стојановић с. р.

Ј ) Просветнч гласник: св. IX за 1936 год., стр. 660.

П.бр. 38208 24-1Х-1936 год. Решење Мин. пошта, телеграфа и телефона бр. 44301 од 1 августа о. г. о приватним међумесним телефонским разговорима са званичних телефона — стављено је ван снаге.