Radovi iz fiziološkog zavoda

0 ОСЛОБОЂАВАЊУ МАТЕРИЈА КОЈЕ РЕДУКУЈУ, ДЕЈСТВОМ

ФЕРМЕНАТА НА КРВ од ИВ. ЂАЈЕ и К. ШАХОВИЋА (Приказано на скупу Академије Природних Наука од 22 XII-1924)

УВОД

Осим слободнога шећера, у крви има и комбинованог чисћера, који се ослобођава када се крв хидролише минералним киселинама: то је „виртуални шећер“ Герше-а, „протеидски шећер“ Влепу-а. О хемијској природи једињења у коме се налази тај шећер који се хидролизом ослобођава, није ништа познато. Понашање комбинованог шећера према разним ферментима могло би дати обавештења о природи његовој. Покушаји у томе правцу малобројни су а резултати нису сагласни. Стога смо предузели изучавање тог питања на крви разних животиња. Овде доносимо прве добивене резултате.

Изучавајући утицај разних фермената на крв, могу се добити подаци о природи једињења која хидролизом дају материје што редукују. У ствари то је npumena Bourquelot-o8e биохемијске методе на крв.

Да бисмо најпре знали да ли у опште има у крвиу знатним количинама угљених хидрата који подлежу ферментској хидролози, ми смо употребили ферментску течност пужа (Ненх ротаба) која садржи готово све до сада познате ферменте угљених хидрата и која се може сматрати у своме дејству једнака једном поливалентном ферменту угљених хидрата. Осим тога, тај сок има врло јаку ферментску моћ, тако да се може употребљавати у врло малим количинама. У случају позитивних резултата са том мешавином фермената, требало би тада употребом простих и специфичних фермената размрсити коме ферменту припада моћ Ненх-ова сока да повећава моћ редуковања крви, што би нас обавестило о хемијској природи сложених угљених хидрата који се налазе у крви.