Ratnik

О ЗНАЧАЈУ ВАТРЕ У БОЈУ ОРИ

зицију, која је у одбраном погледу, нашој војсци давала велике користи, изгубили су не више од 3', хиљ. људи, док међу тим ми смо изгубили више од 5', хиљ. Ова неједнакост у губитцима произишла је једино од непријатељске пушчане ватре и од навике наших војника, да дејствују махом у масама, у цељи, да пробију противника бајонетом. Ова битка учинила је на војску веома јак упечатак, који се није могао изгладити за сво време кримског рата.

Те су пак околности упливисале у главном на неуспех шнкерманске битке, ма да је овде наша војска била, много већа од савезничке војске. Губитак, који смо у овој битци претрпели износи до 11,000 људи, међу тим противник није више изгубио од 4#', хуљаде. Кад упоредимо губитке обеју страна и пропратимо ток борбе, доћићемо до закључка, да су наши велики губитци зависили такође у главном од наоружања обеју страна и од тога, што је наша артилерија за сво време битке пуцала са врло великих даљина, и то не са мање од 500 сажни (1,066 =). Непријатељ пак напротив, тукао је нашу војску са блиских даљина, сипајући кишу од граната и куршума, док је ова, као што рекосмо, противу савезника дејствовала издалека ђуладима и гранатама, а пушчана зрна нису ни долетала до њих. Шри свем том што је наша растројена пешадија са подпуним пожртвовањем полетала на бајонет, ипак није била кадра, да одржи свој положај, на који је непријатељ изненада и са много већом силом напао. |

У битци код Црне реке напад на Федихинске висове такође није крунисан успехом. Наступајућа војска кнеза, Горчакова увек је била одбијена артилеријском и пушчаном ватром, и претрпела је у овој битди више губитака, но у четири битке противу савезника.

Што се тиче одбране Севастопоља, то за доказ важности тачне пушчане ватре у градској војни, нека нам