Ratnik

О ЗНАЧАЈУ ВАТРЕ У БОЈУ у 119

ови бивали су између појединих малих оделења војске на испресецаном земљишту, и нису имали решавајућег утицаја на општи ток борбе.

Из свега што смо овде изложили лако се увиђа велики значај, који је добило данас ватрено дејство над ладним оружјем при коначном решавању успеха битке. (0 тога неваља занемарити оне мере, које могу послужити, да се тачност пешадијске ватре увећа. И заиста, паљба, траје по неколико сати, и у њој прима учешћа већи део војске. Бајонетни пак судари, ако се до њих дође, трају само по- неколико минути и то овде учествује односно врло мали број људи. Међу тим паљба са скинутим бајонетом стварнија је, и војник лакше примењује земљиште, јер му је тада много згодније да легне, устане, да се прикрије и продире на тешко пролазним местима.

Противници гађања са скинутим бајонетом навешће, да пред напад стрељачки ланац неће имати кад да утврђује бајонет на пушку. Рецимо да се може десити, да неки део стрелаца, на близини од 200 корака до непри-

зплирски батаљон 1. гардиског пука пмао је дугу и крваву борбу прса у прса при нападу на западни крај села.

У опису седанске битке о упорном боју код Базела, који је седам сати трајао, не спомиње се у делу пруског генералштаба ништа о дејству бајонетом: међу тим често се спомиње јака пушчана ватра Француза (3. дивизије), која је веома отежавала наступање 1. баварском корпусу. Само се на једном месту говори о томе, како је Французима после дугих напрезања испало за руком да очисте северозападни крај села »јаким нападним ударом». '

У истој седанској битци нека оделења 192, саксонског корпуса имала су бајонетну борбу са Французима и то: трећи батаљон 105. пука подпомогнут пушчаном ватром она два друга батаљона истог пука, одбио је бајонетни напад Зуава на ивицу шуме близу иута, који води из Дење-а у Виљер-берне. У другом периоду рата, Пруси се реше под Џаризом, 30. Октобра, да понова освоје Ле-Бурж, који су 28. Октобра 1,000 Француза заузели, п крену се на напад девет батаљона друге гардијске дивизије. Борба. је у селу трајала од 9 до 12 часова поноћи, али о дејствима бајонетом ништа се неспомиње у описима тога боја.