Ratnik

Опис РАДЊЕ ПОЉСКОГ ТЕЛЕГРАФА 12:

горњем и доњем, на Мокрој Гори, у Неготини, Обреновцу, Паланки, Џараћину, Петровцу, Пожаревцу, Пожеги , Радујевцу, Рачи крагујевачкој и шабачкој, Свилајнцу, Смедереву, Трстенику, Убу, Ужици, Чачку, Шаппуну Куприји.

Ради свезе са иностранством постоје 2 кабла и то један између Београда и Земуна у дужини од 800 метара, а други између Кладова и Турн-Северина у дужини од 1050 метара, сваки са по 3 жице бакарне. Први је спуштен у Саву, а други у Дунав.

Свеза са Турском код Алексинца постојала је на трема жицама, а код Неготине на једној.

Пе Спрема српског војног телеграфа.

Иншпекција инжинирских трупа пред објаву рата спремила је материјал потребан за подизање пољских линија, набавила је апарате, батерије и све остале припреме нужне за постројавање пољских штација, а међутим са обзиром на стратегију повлачене су нове линије према турским границама, и мрежа државног телеграфа, допуњена је тако, да може одговорити своме задатку.

За ратне цели од 1. Марта до 20. Јуна 1876. год. продужене и умножене су државне линије према границама турсвим са 508 километара, и одмах или у току времена према указаној потреби отворене су ове штације : Љубовија, Пећка, Чајтин, Јавор, Студеница, Рашка, Бања Јошаничка, Брус, Јанкова Клисура, Варварин, Суповац, Грамада, Дервен, Џандирало, Св. Петка, Луково, Бољевац и Брестовачка Бања са 25 апарата морзеових. :

У исто време, а да се у телеграфистима не би оскудевало, спремани и обучавани су у телеграфији званич-