Ratnik

198 НАУЧНИ и поучни део

ници од разних струка наше земаљске управе, те да се они уз државне телеграфисте, које је ставио господин министар унутр. дела на расположење, могу употребити код _ пољских телеграфа, пошто код инжинирских трупа није постојао никакав кадар телеграфски.

Пе Мобилизација пољских телеграфа.

Наша војска у месецу Јуну 1876. године, била је подељена на “ дивизија, и свакој од ових дивизија дате су по две мобилне штапије са два апарата и 20 километара жице бакарне (1 м.м.. Свака мобилна штација била је снабдевена са прибором, справама и потребама изложеним у приложеном списку А и Б.

Шеф оваковог оделења био је један руковођа и имао је за апаратну службу 4 телеграфиста, за повлачење и рушење пољских линија: + пијонирска нижа чина, 20 редова пијонирских и напослетку за подвоз материјала и телеграфиста 10 кола са 20 коња и 10 возара.

При врховној команди находио се пншпектор војених телеграфа као управљач струке. Он је контролисао вршење службе и администрацију у штадцијама, и старао се о одржању њином у добром реду и о накнади утрошенога или упропашћенога телеграфског материјала и прибора.

У депову код иншпектора, војних телеграфа биле су две мобилне штадције са 2 апарата, 20 километара жице и потребним числом пијонира, кола и возара, а осим тога код врховне команде постојала је и једна војна штација.

Иншпекција инжинирских трупа имала је у резерви 10 апарата са потребним числом батерија.

При ступању у акцију, целокупни број апарата и материјала, находећег се код војске, износио је дужину за