Ratnik

130 Е НАУЧНИ и поуЧНИ ДЕО

тимочке дивизије најпре у брестовачку бању, а потоме преполовивши трен, једна половина остаде у сад споменутом месту, а друга отиде на Делиград, саставши се ту са другим телеграфистима, где беше већ постројена цен"трална штадија.

Оваковим повлачењем телеграфских оделења, у велико поремети се првашњи распоред, и од тада, војне телеграфисте са својем апаратима употребљаване су при војним штацијама у позадлости војске, где државне штације постојале нису.

26. Јула 1376. год. при наглом повлачењу пбарске војске, упропашћена, је прилична количина материјала, пољског телеграфа.

25. Септембра 1976. год, ! по паре ову Пе ђенерала Черњајева, цео на расположењу паходећи се телеграфски материјал, превучен је на Делиград. Од овог материјала повлачене су линије од Бобовишта преко главног стана на Делиграду — виса св. Нестора — Кревета до Шиљетовца, а од Шиљеговца до Ђуниса.

Ковцем месеца Септембра, дође на Делиград руско телегратско одслење, и по заповести реченог ђенерала, стављен му је на расположење сав на Делиграду налазећи се материјал телеграфски.

(Од овог материјала руско телеграфско оделење повлачило а недовршило је линије од Бољевца па Шарбановац и Копиту.

Приликом пада Ђунијског виса, линија телеграфска, од Мораве преко Св. Нестора, пала је Турцима у шаке. Тада уз повлачећу се испред Турака војску, подитнуте су штације телеграфске у Јошију, Црквини, Гаглову и Јасиви, а међутим, да би се раштркани и у највећем нереду налазећи се на Делиграду тренови телеграфски: тимочке, јужно-моравске, шумадијске и дунавске дивизијс довели у ред, наређено је, да се ради лакшег и 00-