Ratnik

опис РАДЊЕ ПОЉСКОГ ТЕЛЕГРАФА 13:

љег прегледа сви ови тренови сакупе у једну групу, али то тако, да се зна, којој од бивших дивизија поједипи тренови припадају, како би се при могућој реорганизацији одмах могли употребити.

Руковођа телеграфа тимочке дивизије г, Љ. Девић, беше одређен да води бригу о њима, и да обдржава ред и дисциплину тако, да телеграфска оделења у датом тренутку не остану без потребног подвоза и услуге при подизању и рушењу линија.

Из ових тренова узимаше и Руси кола за подвоз материјала телеграфског, али никако није се могло дознати, шта је учињено са тим колима, јер се више и невратише.

"Служба при пољским телеграфима вршена је по пројекту закона о уређењу пољских телеграфа од 15. Фебруара 1876. год. ФЉ 2170, и по упутству за руковање и подизање војно-телеграфских линија и штација од 55. Фебруара 1876. год. ИЛ 542.

Односно поднашања рачуна, предавања прихода и т. Џ. ипшпектор војних телеграфа, издавао је целисходна, упутства,

МЕ

Поглед на струку пољеког телеграфа у опште, и потребне поправке према искуству стеченом у рату 1876. године.

Свакој од бивших дивизија дата су по 2 државна телеграфиста са 8 помоћника. Од ових помоћника била је одвећ слаба вајда, јер спремни на брзу руку, нису могли себи ни прибавити б:р приближну практику, те да се код апарата употребити могу. Војни телеграф пак захтеза тачан п прецизан рад, и за то су потребне телеграфисте, које умеду не само поуздано радити, већ и сметње одклањати.