Ratnik

134 Е НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

Примање устмених депеша т. ј. разговори по телеграфу бар у важним приликама, требало би забранити с тога , што овакови разговори често производе неспоравумлење, за која напоследку нико не ће одговорност на се да узме. Догађа се пи то, да телеграфиста, неслушајући добро на уво, а из неузестног стида према окружавајућој га околини, што је стари телеграфиста, непуштајући пантљику са искуцаним сигналима, доставља. одтоворе или питања, оваковим начином чињена, сасма наопако.

Закључак.

__На основу прибављеног у овом рату искуства, 26. Децембра 1876. год. издат је закон о уређењу војних телеграфа, и израђена су упутства за вршење службе при војним штацијама за будућу кампању.

А

Би ба

потреба издатиг једном војно-телеграфском оделењу. (За дужину од.10 километара).

1. Двоколица за развлачење жица . . . . - . 1 2. Носила за развлачење жица, на сваком кључ и вратено. „_- ~ ____ ________ _!

ко

9. Пробојца гвоздени . . ; 5 4. Чекића гвоздени од по И оку тежине са држаљем од 09 дужине = | ____ 2 9. Мотака јелових од 3:75 дужине удешени на горњем крају са гвозденим натикачем, а доле зашиљеним . | ___ 250 6. Бакарне жице голе, Ти м. м. дебеле. 05а је намотана на нарочитим за то калемима, а на