Ratnik

опис: РАДЊЕ ПОЉСКОГ ТЕЛЕГРАФА и 133

Од велике вајде било би, кад би свака штација у колима намештена била, те да се одмах и без дангубе може скопчати са линијама.

Тако исто било би од велике ползе, да се каблови набаве, јер пружање ових иде много брже но повлачење ваздушних. али за све то треба конштруисати нарочита кола.

Линије телеграфске, од стране лекара и интенданта, често заузете су биле са онаковом кореспонденцијом, која, је могла и поштом одправљена бити, а ипак да цељ своју благовремено постигне, док су међутим много важније и много хитније депеше због овог морале претрпети задоцнења, чешће и на уштрб службе.

Државне линије биле су изложене честом и злонамерном квару као: кидању жица и изваљивању дирека. У оваковим случајевима, војне власти употребљавале су сва могућа средства, да се сметње што брже одклоне.

И ако треба, да су телеграфске штадије постројене мало даље од бојишта, то се је ипак дешавало, да су овакове штадије, стојећи тако рећи у самом ланцу, биле изложене непријатељској ватри.

Нужно је дакле, да се такове штације према току боја благовремено и послепено повлаче на извесна растојања, те да материјал не дође у опасност.

Било је случајева, да пољске штације нису имале ни довољна подвоза, Због чега долазиле су до немалих неприлика при спасавању апарата и осталог материјала, а са мешањем непозватих у телеграфске послове, увећане су неприлике.

Штадије телеграфске нису имале ни шатора.

Телеграфисте војне често а и бев нужде одсуство-

вале су, што не одговара ни мало задатку војног телеграфа у ратно доба.