Ratnik

ТАКТИКА АРТИЛЕРИЈЕ 339

покушавати каква кретања противу непријатељеве концентрације, жељезнице, итд., и противи обилазећи кретањима противу његових бокова, итд.

Испуњавање задатака ове врсте тако, да се потпуно пониште тежње непријатељеве, мораће изазвати сасвим природно, још у почетку рата, млоге коњичке борбе у већем и мањем обиму, више или мање страшне. На операције у великоме обиму ови задатци коњице имају тлавни утицај и може се напред рачунати, да ће при извршењу њиховом коњица имали одвећ велике губитке, и то у самоме почетку војне. Но пред важношњћу ових задалака на губитке нетреба имати обзира.

Кад околности захтевају, да се што пре разчисти са непријатељем, тада ће обично борбе коњичке сачињавати први чин дјејства. у коме коњица чини осматрања на очиглед непријатељу и то у правцу борбеном, сакривајући план собствених трупа колико је могуће више.

Бива прилике, гди други родови оружја, према њиховим својствима, могу боље да испуне ову велику службу. У таквом случају коњичке днвизије иду обично у резерву или иза средине или, као што се врло често чини, позади крила наше бојнице (битка код Мар-ла-Тура и Вионвиља 16. Августа 1870). У тренућу развијања решавајуће борбе, врло често имају велика оделења коњичка прилике, да учине особите и важне услуге својој војсци, као што је на прилику, операција противу крилнога напада управљенога од стране непријатеља, подржавање борбе започете на једноме од крила итд. — Овакав случај био је са једном коњичком бригадом, која је имала уза се једну 560њичку батерију од гарде, на левоме крилу 8-та прускога арме — кора, северно од Тромвиљске шуме, противу обиласка Француза у битци код Мар-ла-Тура и Вионвиља. 4-та коњичка дивизија са својом артилеријом, подупрта на оделење Роша на десном немачком крилу, у битци