Ratnik

ТАКТИКА АРТИЛЕРИЈЕ 343

није уместно повлачити са њима назад и њиовг батерије. Напротив, тако поступање одобрило би сесамо онда, кад један део артилерије може и мора остати у резерви, кад заузете позиције батеријама нису важне у обзиру на продужење битке, или још боље, кад су тако под руком, да се могу посести са пешачким батеријама у довољном броју; и најпосле, кад се може за раније видети са сигурношћу, да ток борбе напред неће за дуго добати вид критички, него на против, да ће ићи даље правилним током.

Пошто је извршена уводна борба у битци код Марла-Тура и Вионвиља, д-та и 6-та коњичка дивизија повукла је се под заклоном у резервни положај позади левога п деснога крил, бојнице. Кад Лежарова полубригада уђе у дејство, обадве ове коњичке дивизије образоваше саме од себе, оделито од пешадије, која јој је била слаба, подпора, другу линију на одвећ развученоме борбеноме фронту трећега арме-кора, тако, да су обадве ове дивизије биле готове, да притеку у помоћ свој пешадији, која је се борила у првој бојници. Пошто коњичке батерије ових дивизија беху раније извучене и употребљене на користан начин, то би извесно било штетно, кад оне не би и даље у борби остале, у борби, која од почетка до краја не беше ништа друго, до један низ криза и опасности. Батерије 5-те коњичке дивизије остадоше у дејству, готово за сво време боја, на вису западно од Вионвиља; Батерије пак 6-те коњичке дивизије, на позицији пред спомеником св. Марије. Није много прошло, па оне постадоше саставни део артилеријске масе, која је имала, да се построји напред.

Кад се на ово погледа, онда се намеће само по себи овако питање: при употреби позадниг коњичких дививија, које су у почетку стојале у резерви, дозвољава ли се подобно деташирање коњичке артилерије: На ово се одговара са одобравањем. У ствари је могуће повући ба-