Ratnik

341 : НАУЧНИ И поуЧНИ ДЕО

терије из борбе и употребити их на другом месту; али ваља знати, да за свави особени случај треба испитати, да ли је важније за општи исход битке, ако деташиране батерије коњичке остану и даље у дејству на позицијама, већ заузетим у бојници, или је боље, да оне иду својим дивизијама и да их потпомажу у вршењу њихових задатака. Разуме се по себи, да се коњичке батерије неће без нужде одвајати од својих дивизија. Онај, који стоји на највишем месту и управља битком, може сам најбоље да одговори на ово питање. У битци код Мар-ла-Тура и Вионвиља, коњичке батерије, које су се бројале у састав немачке коњице, могле су потпомагати снажно дејство ове последње у њеној крвавој борби на крајњем левом крилу; али са друге стране излази, да оне неби биле излишне ни онда, кад би биле у дејству на каквој другој тачки, код Вионвиља.

У осталом, неможе се мислити на повлачење коњичких батерија из прве бојнице све дотле, док коњичка дивизија, којој ове припадају, небуде најпре из истих извучена и употребљена где год на крилима или изван бојна поља. На против, свака радња напред биће потпомагана, ватром целокупне артилерије, а и по који пут дјејством пешадије. — Тако, на прилику, кад је Бредовљева бригада нападала, северно од Вионвиља,. онда је се она подупирала од части на главни положај артилерије, који је био западно од овога села.

После свега може се рећи, да коњичке батерије, ако се употребе овако како је напред речено, изгледа да ће бити увек од користи, па ма се придавале коњичким дивизијама и у већем броју, но што је досада чињено, нарочито кад се зна, да погрешка, ако би је са овога било, неби била од штете у критичким моментима борбе.

2. У борбама обранителним пре но у нападним има често више могућности, да се држе у резерви коњичке