Ratnik

346 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

Само онда кад непријатељ влада са малим бројем коњице, и кад излази лабаво напред, као што беше случај у последњем делу потоњега рата, 1870.—71. може се дозволити, да артилерија у маршевој колони излази далеко напред. | -

На случај општега одмора, у тренутцима кад се бивакује или кантонује, артилерија природно остаје све непрестано у истоме положају, у коме је била у маршевоме реду.

Нуждно је, да три батерије стоје под командом команданта, дивизије, који управља борбом. Он ће радити тако како, ће постићи општу дељ, за којом тежи и командант коњице. Ради овога командант артилерије до самога улаза његових батерија у дејство, стоји близу команданта дивизије, и стара се да сазна његове намере као и све наредбе, које би се односиле на употребу његовога рода оружја. Чим је сва артилерија ступила у дејство, њен се командант налази лично код ње; али п преко овога он мора строго мотрити на то, да посретством једнога официра остане у тесној вези са командантом дивизије. На случај кад коњичке батерије буду истурене напред у прву бојницу, онда је такође од велике користи ако и даље остану у одношају са својом дивизијом, на, тај начин батерије, које дјејствују оделито, са засебном цељи, не ће никада доћи међу собом са својим дејством у противусловље, нити ће моћи губити из вида општу цељ, што је се напротив догађало врло често у биткама потоњега, рата. Оставши у свези са својом дивизијом и даље, коњичке батерије ступају у толико лакше у општи оквир, којим је опасана позиција целокупне масе артилеријске. У овом последњем случају, природно оне сљедују заповестима команданта целе артилерије.

Ево у главном извода о предходећим посматрањима, која се односе на коњичку артилерију: