Ratnik

ТАКТИКА АРТИЛЕРИЈЕ и 341

1. У будуће узеће се као начело, да се приликом одређивања бојнога реда свакој коњичкој дивизији прида, по једно оделење од три коњичке батерије.

Исто тако нужно је узети за принцип, да се свакој коњичкој бригади, која дјејствује са оделитом цељи, придаје по једна коњичка батерија. Оваква оделења упућују се уопште са задатком, да обезбеђују и проматрају. Главни. заповедник свију трупа мора испитати према околностима, ва сваки особени случај, да ли ће се батерије коњичких дивизија, које стоје у резерви, истурати напред и ангажовати у главну борбу, у којој участвује артилерија 60нице, и, кад се дивизије повуку назад, хоћели артилерија, њихова продужити и даље борбу или не. Кад се може, или ако се морају образоватн артилеријске резерве, као што то бива обично у борбама обранбеним, тада је препоручително држати у приправности позади искључиво коњичке батерије.

9. У маршевоме реду, коњичка артилерија у начелу налази се одмах позади предводнице дотичне коњичке дивизије. Ако је предводница јака т.ј. јача од једне бритаде, артилерија се може налазити и иза њенога зачеља. У бригади, која оделито дејствује, артилерија маршује у главној трупи, недалеко од чела.

(амо кад непријатељ има мало коњице и кад је растројен, као што је био случај у другој половини потоњега рата, дозвољава се да артилерија маршира још даље напред т. ј. на челу колоне.

РАТНИК ЕЊ. П. СВ. УШЛ. 28