Ratnik

352 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

великом кнезу, да без одличног рада овог оделења, и множине други употребљени средстава при уклањању тешкоћа, неби било могуће прећи Балкан за три дана.

Тог дана прими генерал мајор херцог Никола Максимилијановић Лајхтенберг, команду над целом коњицом тог кора, а као шеф штаба придодат му је подпуковник Сукотин.

3 ескадрона донског козачког пука и 2 топа, као што је већ горе напоменуто, беху истурени у Дреново и Габрово, да пазе на силазе са Шипке, и да у том правцу демонстрирају. — Други део тог пука остаде у Трнову са задатком, да служи као пратња главног стана, који је имао да стигне и Трново 30. Јуна, но тај део беше одправљен у Севљево, да растера башибозуке, који се по добивеним вестима тамо показиваху.

29. Јуна одправљен је 9. хусарски кијевски пуБ према истоку, да поседе прилазе (Аппаћегипев еп) од стране Османпазара.

Истог дана дознаде се данепријатељ стоји код Елене.

Из тога узрока одправљен је пуковник Чернозубов са 3 сотније козака и два топа у правцу Елене. — 930 Јуна продрје он до Беброва, ђе разоружа турске становнике и издржа неколике чарке са башибозуцима, од којих многе зароби и предаде Бугарима да их чувају. Доиста у сигурније руке није их могао дати.

Кад је главнокомандајући велики кнез ститао у Трново 80. Јуна, наредио је, да се сви ескадрони 20. донског ковачког пука, изузев оне код Севљева скупе у Габрову. — 86. орелски пук и једна батерија, обоје од УПТ. кора, имали су се исто тако тамо кренути.

Команду над тим оделењем од три батаљона, 0 ескадрона и 10 топова прими генералмајор Дерожински, коме главнокомандајући издаде налог, да нападне кланац