Ratnik

ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 954

сише :' да непријатељ није посео ни један прелаз у околини осим Шишке, а овај беше измеђ свију осталих, најважнији, што баш преко њега води једини колски друм. Што се тиче посадне снаге сазнало се је ла је 10 15. Јуна дошло 5 батаљона са неколико брдски топова; даље је било и то познато, да је у Казанлику реквирирана запрега за крупове топове, који су одређени за наоружање утврђења на Шипки. По околини вуцараху се многе гомиле башибозука.

Осим тога дознало се је, да су у Трнсву, Дренову и Габрову прикупљене велике количине жита, које су наравно одма за руску војску употребљене.

На темељу приспели вести о проходимости путова преко Балкана и усљед горњи вести о непријатељу закључи генерал Гурко, по добивеној дозволи главнокомандујућег, прећи Балкан преко Присова, Плакова, Војниша Рајковца и Паровца и код Хајнкиоје (Голубца) избити (дебурати) у долину Тунџе.

80. Донски козачки пук, са 2 топа имао је да један део остави у Трнову, а други део са топовима да одпраги у Габрово, па одатле пази на кланац Шипку. Чим грб у долину Тунџе сиђе, намеравао је тенерал Гурко напасти кланац Шипку са југа, дакле с леђа, при чему би га оделење у Габрову имало да подпомаже са севера.

(ва коморска кола да остану у Трнову под зашти- | том једног оделења састављеног из свију части, а да се уз колону поведе новообравована самарска комора. која да понесе у резерви пексимита за 5, а Фураже за 3 дана; рана пак за војску да се узима од народа.

98. Јуна крену се коњичко пионирско оделење под генералом Раухом са налогом, да оправља пут за топове и комору.

(Ова наредба показа се доцније врло користна, и генерал Гурко каже у свом рапорту главнокомандајућем