Ratnik

356 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

~ 15. Стрељачки батаљон, на позицији источно од Хајн-

киоја, беше упућен са 2 топа, у помоћ пуковнику Бејанову у Конаро. — 14. стрељачки баталион разви ве пред Казасмадом и довуче оба своја топа у линију. Окоро затим стиже и 15. баталион. Долазак овога и топовска ватра примораше непријатеља брзо, да одступи. Стрелци јирише за њим, но мркла ноћ прекиде терање, које се сврши пред селом Тврдицом.

Руси се повратише у свој логор код Конара.

Док се је пешадија борила код Хајнкиоја и Конара, продреше предње четири сотније 26. донског козачког пука косом из кланца и одјашише пиз реку Селву, да изађу на пут у Казанлик,

_ Кад се примакоше Есекџији и Махали, напђоше на пешачку ватру. Козаци на то сјашише и продреше у села. То беху житељи који их ватром дочекаше и сад села оставише, али и повлачећи се уздржаваше ватру заклањајући свој бегајући пртљаг. — Козаци поседа-. ше на коње опет, гонише Турке и отеше им пртљаг, а затим се улогорише код Есекџије, да, као што им је заповеђено, пазе на пут од Казанлика и онај што на југ води.

Турски логори код Тврдице и Есекџије, многе побацане пушке, муниција, прибор, множина ране аи знатан број заробљеника паде Русима у руке.

Турци побегоше к Оливну.

Руски губитци беше: 1 мртав и 6 рањених.

Вести добивене тог вечера, скупи генерал Гурко у извешћу на главнокомандујућег овако:

„Досад добивене вести о непријатељу нису још под„пуно тачне, но може се ипак закључити да турска снага, „у долини Тунџе није знатна“.

„У Казанлику и на Шипки имаду Турци 5 до 6000 „људи; но није веровати. да тамошња посада неће бити