Ratnik

ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 957

„скоро умножена, — нарочито погледом на Јени-Сару, „која лежи на жељезници од Цариграда према Шумли „а од Голубца (Хајнкиоја) само 25 врста далеко,“

У вече 2. Јула стајашс трупе генерала Гурка овако: 14. и 15. стрељачки баталион, 2 сотније пластона и 2 топа код Конара; у логору код Голубца (Хајнкиоја) остала два батаљона стрељачке бригаде, 6 дружина бутарске легије и 12 брдски топова; код Есекџије + сотније 26. донског козачког пука; остала коњица коначила "је те ноћи још у Балкану, почем је тог дана, одпочела тек " силазити и била много задржавана вучењем артилерије. 9. кијевски хусарски пук, с почетка одређен за Трново, упућен је 138. Јула за Гурковим кором. Ова трупа стиже 15. по подне у Хајнкиој.

За следећи дан нареди генерал Гурко неколико рекогносцирања. 8. Јуда рано одправљене су 2 дивизије донскот козачког пука, и то једна према Тврдици а друга, према Јени-Џари.

Кад се прво оделење, под командом капетана барона. Кора, — крилног ађутанта царева, — примаче Тврдици, угледа јужно од тог села 3 непријатељска баталиона са 800—400 коњаника и артилеријом. Одма одпоче ватра, но Козаци приморани надмоћјем Турака, скренуше на југ и повукоше се на Запалну. — Овђе се зауставише и састадоше са уралском козачком сотнијом и + сотније 26. донскогт козачког пука, који бејаху за њима упућени.

Око 5 сати после подне одправљен је и 9. казански дратонски пук са 4 топа 10. донске батерије за козацима, да их подкрепи. Ове трупе поступајући према Тврдици ударише јужно од села на напријатељску пешадију и артилерију. Пуковник Корево нареди, да се одма батерија доведе, пук развије и да се наступа. После два или три напада узмакоше Турци. 4. ескадрон мајора Тетлова доби заповест да тера непријатеља и јурну према