Ratnik

362 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

снагом одпочет и похиташе да то исправе. Но то неспада у ова посматрања.

Пошто је кор био састављен, видимо га ће наступа, према Трнову. Шросто рекогносцирање обрати се у 08биљан напад и знатан успех заузимањем Трнова. Да свако рекогносцирање мора бити тако удешено, како би у згодном случају могло прећи у озбиљну борбу, старо је и истинито правило, по којем се је генерал Гурко у овом случају управљао.

Његов прелаз преко Балкана са толиким бројем коњице и артилерије, служи на част паздржљивости руски војника, ваљановти официра и напослетку нарочито енергији њихова генерала.

Овај прелаз, кога у овом рату доживисмо још једном у новом исправљеном издању, опомиње поново све оне стратеге, који често сматрају планину као добар бедем, само ако су пут на прелазним тачкама добро утврдили шп осигурали. Енергичан противник умео је досад увек све препреке свладати које му планина на пут ставља, а то сеје од Ханибалови времена, до сад често понављало. Данас пак, кад су техничка средства на тако висок степен дотерана, кад је окретност војске и њезина способност у савлађивању препрека све већа, треба по два пута на ум узети, да ће непријатељ баш онде продрети, тди му се најмање надамо, да ће баш тамо своју поворност обратити.

Жива снага постала је, више но икада до сада, оружјем у руди човечјој, а хитро кретање најсигурнија је одбрана. Природа са својим обликом, може ту снагу п кретање користити, умножити, отешчати, и изненађење проузроковати, и тиме део план срушити, само ако је била погрешна једна једита незнатна предпоставка.

Тако може бити није тај прелаз Балкана непосредно оштетио Керим пашин план, али произведе бурну узру-