Ratnik

ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 361

ове тачке, а напослетку требало је Гурковом кору леђа осигурати. — Што је и главнокомандујући велики кнез, свој стан у Трново „преместио, потврђује намеру, да се турска посада намами, да из градова изађе.

Џа према томе мислимо да је сањарија о смелим, или рецимо боље, о вратоломним операцијама директно на Једрену, била само сањарија, која се је снила по целом свету, а могуће и у дипломатским креветима, но доиста не у главном стану великог кнеза Николе.

Да пређемо сад на неке појединости.

Кад промотримо број и састав предводног кора можемо га оценити на 8000 пешака, око 4000 коњаника 12 брдски и 18 топова коњичке батерије.

Да ли се и оних 6 батаљона бугарске легије једнако са осталим трупама ценити могу, мора се посумњати, јер ма да су се доцније добро борили, ипак беху спочетка неуке, с кода и с конопца покупљене трупе, које још не беху ватром очеличене, Половина горњи пешака, мора се дакле мерити другим мерилом. Може се рећи, ма да је предводни кор имао 8000 пешака, ипак је био слаб пешадијом, ако се је и могла подкрепити са драгонима, који су и за пушчану борбу извежбани.

Коњицом а особито артилеријом беше тај кор добро снабдевен. Шрвом зато, да се јужни предели извиде и колико могуће више ларме прави, а другом нарочито вато, да се томе сразмерно слабом оделелењу тим даде већа одбранбена снага, јер је она баш имала да држи кланце ако се заузму.

По свему томе, неможе се руској управи приговорити, да је ослабила тлавну снагу знатно и бев потребе. Да је у исто доба главна војска била више разштркана, но што би била смела бити према захтевима предострожности и целисходности, примећавано је са много страна; а и Руси увидише скоро своју грешку, да је рат с недовољном