Ratnik

Е

САВРЕМЕНО НАОРУЖАЊЕ пољском АРТИЛЕРИЈОМ 365

која је нужна за извршење свију покрета, кад се топ калази у положају за пуцање, несме прећи снагу два послужитеља т. ј. највише два послужитељу треба да су у стању да топ могу у свима правцима окретати и помоћу остала два или три и мале просторе прелавити. У опште може се рећи да ова тежина за два човека несме прећи 120 кг. те да би ови за време једне борбе могли све по- . крете извршити, а међу тим да им ово здрављу не шкоди у дужој радњи.

У овом погледу једино је Француска, која је од ове границе одступила, јер код њеног « кг. топа, притисак репа лафетног на земљу износи 140 килограма, чему је осим положаја цеви још један главнији узрок, а то је особита конштрукција управничког механизма, који је сам по себи довољпо тежак и тим величину притиска лафетног репа узвишава.

Тежина топовске цеви, као главног саставног дела, целог система врло много зависи од материјала од кога је израђена. Што је материјал специфично лакши, у толико је и цев лакша и цео систем кола испада лакши. Тако н. пр. због мање специфичке важине челика према, бронзи, челична цев истих размера лакша је од бронзане. (С друге пак стране, с тога што је бронза мање издржљива од челика, цеви ако оће да подједнако противстају притиску гасова, морају се код бронзе јаче правити и тиме сем тога штосу специфички теже, још морају бити и већих размера усљед тога све теже и теже.

Да би се ова незгода одклонила и цеви што лакше добиле, то је једини начин, да се вештачки ојачају. На овоме су се особито одликовали руски генерал Лавров и аустријски Ухациус, који су помоћу вештачког компримирања унутрашњих слојева цеви постигли, да се од бронзе добију цеви истих размера и исте издржљивости као и челичне. Међу тим није се стало ни код челика ни нај-

24%