Ratnik

к ж

366 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

мање у овом смислу, него се и код њега тежило уда му се тежина подобним начином умали, а међу тим да се издржљивост његова ни најмање не ослаби. На овоме је највише радио Круп у Есену у Немачкој и у Енглеској Армстронг и Фразер.

Истина овај начин ојачавања, учинио је цеви скупљима. али се постигла жељена цељ, умалење тежине.

Круповим топовима овог ојачаног система наоружана. је Немачка и Италија а Фразеровим и Армстронговим Енглеска.

На сваки начин умалење терета саме цеви изазива ту незгоду, што се трзање њено увеличава и разорава. лафет, док је међу тим ово код тежих цеви мање. Незтоди кварежа лафета доскочити, могуће је само особито добрим избором јаког и чврстог материјала. До скора било је за лафет једино дрво у употреби, али са увеличањем перкусија на лафет, морало би се све јаче и јаче димензионирати и тим наравно увеличавати тежина целог топовеког система. ( тога је у последње доба скоро у свима државама дрво као лафетни материјал избачено и заступљено је гвожђем и челиком, и тако сад су осим Италије (9 см. топа) пи неког дела турских топова све остали снабдевени са лафетима гвоздене конштрукције т. ј. гвозденим или челичним, као што смо то код описани поједини система топова европских држава већ видели.

Укратко може се из свега досада реченог извести, да за увећање покретности топовског система, треба да је топовски метал специфично што лакши, разуме се по себи са довољном издржљивошћу а овоме одговарају до сада челик и вештачка бронза, а за лафете гвоздена конштрукција 'т. ј. гвожђе или челик.

Напослетку ради објашнења досада реченог морамо навести овде сва дата односећа се на примену материјала цеви и лафета код европских држава.