Ratnik

2202 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

Русија и Италија 50%, Француска љд а Аустрија и Немачка око У, укупног броја муниције. Од мањих пак држава Шведска се одликује односно снабдевања са шралнелима; јер она у најновије доба гранату је сасвим избацила и шрапнел у пољској артиљерији увела, као једино зрно.

Даље пак налазимо да је картеч, код садашње пољске артилерије јако редуциран, а Француска га је сасвим. изоставила.

Истина важност картеча за непосредну одбрану батерије неможе се порицати, премда није нужно да се носи у оној количини као што је то било код глатких топова, где је картеч играо велику улогу, али опет имали смо прилике у нашем рату да се уверимо, да није баш сасвим за одбацивање, јер је неколико пута учинио дивну услугу при одбрани батерије.

Међу тим са усавршавањем шрапнела и његовом већом количином у употреби при батерији није се ни распрскајуће шупље зрно — граната — заборавила; јер је ово једино зрно, које за сва одстојања и у свима приликама одговара цељи.

У последте зреме јако се граната усавршила увођењем граната си дуплим зидовима и са звездама. Прве је најпре употребио белгијанац Камбрези Басомпијер и сад су уведене у Швајцарској и Француској; друге је конштруисао аустријски генерал Ухациус и уведени су у Аустрији, Немачкој, Италији, а у последње време и у Русији.

Овим двема конштрукцијама достигло се млого веће распрекање граната и добило се од 100—240 парчади, која су довољне тежине за дејство противу живих предмета. Но овде морамо приметити да истина п ако је дејство гранате оваквом конштрукдијом јако увећано про-