Ratnik

САВРЕМЕНО НАОРУЖАЊЕ ПОЉСКОМ АРТИЛЕРИЈОМ. 373

тиву живи цељи, опет су гранате с простим зидовима мпого боље за употребу противу мртвих предмета; јер им је унутрашње пунење веће а усљед тога јаче разоравање.

Циндери гранатни, који су у употреби код позадних това сви су перкусиони; стари конкусиони, који су у употреби код спред пунећих се топова, не могу се при позадним употребити с тога, што се начин запалења ових још у топу услед великог завора, овде неможе применути, јер зазора нема.

Важност шрапнела у пољској војни осетила се одавно нарочито од кад се пешачко оружје овако усавршило у даљини терања, те се није могло више рачунати на упо- | требу картеча са оном коришћу, као што је пре тога било. Да се дејство картеча продужи постиже се сада добрим трапнелом. Овим начином у неколико паралелисано је дејство садашњег ручног ватреног оружја у брзвини пудања.

Шрашнелна употреба. јако је ограничена тим, што је врло тешко конштруисати добар циндер, који ће се распреснути онде где се жели. Са напретком технике у опште помогло се и у овом смислу и сад можемо казати, да темпирни дциндери овакви какви су употреби, савршено цељи одговарају. Ово је достигтнуто сем тачније израде још и тим, што даљина распренућа шрапнела од цељи, може сада више варирати неголи пре, јер је сад због употребе великих пунења крајња брзина, зрна млого већа, усљед тога и путања положнија, а тиме и простирање шрапнелски куглица у дубину јако увеличано.

Дејство шрапнела почиње онде где картечно дејство престаје и простире се до 2500 метара. У неким артилеријама ово иде и даље, али је та незгода, што се неможе на већим одстојањима преко 2500" посматрати тачка његовога распренућа, а ово је при употреби шрапнела нај-