Ratnik

општи ПОЈАМ О ХИГИЈЕНИ 507

бом. Само на тај начин он ће најбоље сачувати своје здравље. Римски цар Тиверије беше љутит и неуздржљив човек (од 14—987 г. пр. Хр.), па опет за то клонио се свега, што је по опитима његовим могло бити шкодљиво по његово здравље. Он је живио 78 година.“

Хигијена није основна (Фундаментална) наука, као што су физика и хемија. Она је сложена из неколико наука, од којих позајмљује своје елементе , т. ј. начине за постигнуће жељене цељи, а наиме начине за истраживање узрока, који мењају облик човечијег развитка и његовог здравља ; за изучавање средстава, помоћу којих се могу ако не уништити а оно бар ослабити шкодљиви утидаји тих узрока, напослетку за то, да би поставила не само поједине људе, него и цело друштво или народ у колико је могуће повољније услове за здравље.

Хигијена као сложена наука, позајмљује своје елементе из Физике, метеорологије и климатологије, из хемије, природне историје, анатомије човечијег тела, Физиологије, патологије, медецинске теографије и статистике. (ве ове науке служе медецини као помоћна сретства за поститнуће више дељи — за развитак и усавршавање хитијепе. Виша пак цељ науке јесте та, да задовољи човечије захтеве (Бекон).

Физика даје положне појмове о важним чињеницама природе, које највише утичу на човека, као што су: ваздух, вода, светлост, топлота, електрицитет.

Метеорологија је грана физике, или боље рећи, Физика, атмосфере. Она упознаје нас са атмосферским ваздухом и појавама, са законима на којима су основане те појаве и њихова узајмна свеза.

У клималологији, т. ј. у науци о климату, расматрају се услови, од којих зависе различна својства климата и њихов утицај на растиње, животиње и човека.

1 Нијејапд. Ва, П. 5. 98.