Ratnik

508 НАУЧНИ И поуЧНИ дЕО

Хемија показује нам саставне делове ваздуха, воде, предмета, које употребљујемо за јело, пиће и зачине, и показује промене, које они трпе; у исто време она покавује сретства да се противстане тим променама, да се поправи или отклони њихов шкодљив утицај на организам.

Природна изторија открива порекло и својства, мнотих неорганских и органских тела, која човек употрељује за одржање свог организма и разнолико израђује за своју корист и употребу. Она нас упознаје са утицајем тих тела на човека, и показује начине, како ћемо њихов утидај да начинимо, ако не корисним, а оно бар да није шкодљив, или да је мање шкодљив за здравље но што је.

У анатомији описује се састав нашег тела, а Физиологија излаже радњу, која се врши у здравом телу. Анатомија занима се са изучавањем механизма склопа човечијег тела. Физиологија пак — са изучавањем свију процеса рада тог механизма. Обе ове науке упознају нас са чињеницама, од којих зависи здравље.

Патологија показује у чему се састоји растројство здравља и узрока, од којих оно зависи; она показује и сретства за предупређивање или уништење шкодљивих утицаја извесних чињеница.

У медецинској гесграфији расматрају се разнолике појаве и болести људске, које зависе од географских услова. Човек не развија се, не живи нити страда подједнако на свима тачкама земнога шара. Развитак човечији, стање његовог здравља и болести мењају се са климатом и земљиштем, племеном и народношћу. И тако дакле, разне појаве живота, здравља и болести, сачињавају специјалан предмет медецинске географије. Ова грана медецинских наука, која није још обрађена како треба, има да реши читав низ задатака, који ће бити од врло велике важности за хигијену.