Ratnik

510 НАУЧНИ И ПоУЧНИ ДЕО

религијовне установе Мојсија, који се изображавао код египатских жречева. 2

Грци, који живљаху у наручју прекрасне и дивне природе, дођоше до убеђења, да правилан и умерен живот (дијететика) као и свакодневно гимнастизирање тела најбоље сачувају здравље, и да човек може само на тај начин доживети дубоку старост. (0 тог гледишта, они су се старали о умном и Физичком развићу младежи; гледали су да васпитају здраве, челичне грађане храбре и непобедне браниоце отачбине, чега ради прописали су извесна правила за разна телесна веџбања. На тај начин постала је у њих гимнастика. Грци су гимнастику толико ценили, да су је сматрали као преко нуждан елеменат за изображење младежи, тако, да је сваки млади Гре, почев од 16-те године, морао свакојако свршити школу гимнастике. Грци су младиће у 18 години проглашавали за пунолетне, али тек пошто докажу да су заиста редовно свршили школу гимнастике.

У Грка је било тројаке гимнастике: војничка, атлетичка и дијететичка.

Војничка гимнастика састојала је се из много разних упражнења за напад и одбрану од противника. Овде нарочито се пажња обраћала на то, да се што је могуће више развије хитрина и брзина у кретању.

У атлетијској гимнастици (вештина, борења — рвања) радили су све оно, што је борцима (атлетима) потребно било за одржање победе на јавним играма ' (турнирима), којих је цељ била да развију Физичку и моралну снагу народа.

Дијететичка пак гимнастика била је у опште помоћно сретство за развијање тела и Физичке снаге. Она је била

1 Одимпијске и немајске (у част Јупитера), питијске (у част Аполона) и истмијске (у част Нептуна).

Први је у Грка био бог над боговима, други бог вештине а трећи бог мора. — Превод.