Ratnik

О МИОАРИНА МЕЦА Са тактичког гледишта и то од 7.—21. Августа 1870.

ПРЕВЕО ПОТПУКОВНИК

ЈЕРАПОРЧЕТОВИЋ

(СВРШЕТАК).

И овом приликом видимо код Пруса иницијативу, енергију и решителност у раду за опредељену цељ, а код Базена напротив, да је све то пренебрегнуто. Није могуће дакле, да је он имао намеру да се пробије, јер да је то желио и хтео, то би му морало за руком испасти %!

Овде недостајаше воље, која би све оживљавала,. Какав је био дух војне управе код Француза, најбољу карактеристику даје Базенова. диспозиција за. 20-ти Август. Она гласи: „Зејоп 1е5 Фвроз ова апе Геппепц ашга ри Газге Аеуалћ уоџша, попе Чеуоп5 сопштпег Горбгаћоп елетертјве ћег — фи дон: 1. поп5 сопаште а осстрег Зајпђе Вагђе; 2. Тас ћег пофте тагеће зиг Вебопауше. — Палпз је саз сотћталте П Тапњ фер Чал5 поз розиопз, попе у Гог ћег, ећ се зојг попз геујепаголо аогв зопз 91. Ја Шеп еђ Опејеп“.

„Кајће5-таој Ште раг је гегопг де Роћелег, 411 уопз рогфега сефђе пође, Че аи зе раззе дЧеуапф уопа“.

Према диспозицијијама, које је непријатељ могао противу вас да учини ми морамо паше јучерање операције да продужимо т. ј. 1. Ми ћемо настојавати да заузмемо Св. Барб. 2. Подпомагаћемо наш марш на Ретонвиљ. — У противном случају пак задржаћемо се у нашим позицијама, ту ћемо се утврАнти а затим преко ноћ вратићемо се под Св, Жилијен п Келан.

«Изволте ми, по овом оФициру који вам ово писмо донесе, јавити шта се пред вама догађа. —