Ratnik

ОПСАДА МЕЦА БИ

Иницијатива дакле при овом пробоју остављена је противнику и Базен се учинио зависним од његових диспозиција т. ј. да ли ће да напада или да се брани. Као што се јасно види, при оваковим околностима неможе ни речи бити о каковом год покушају за пробој •! И при најбољим околностима, Базен је сам морао да сумња у мо гућност, да ће се моћи протући. Мора се дакле човек запи- тати, нашто је била ова поновљена борба • Наведена заповест прелази пре на спрему за оступање него на дисповицију за, пробој. И при свем том ипак још је пробој био могући !!

Преко ноћ Пруси су се ојачали само 18-том дивизијом и артилеријом 9-ог кора и са тим бројали су свега око. 65.000 људи; док напротив Французи бројали су око 188.000 људи, дакле увек више но двапут јачи од свога, противника.

Сасвим је природно, да је при овоме требало да се ради по већ унапред скројеном плану са корпусним командантима, и то сасвим изненадно и енергично. Магла је могла врло добро да послужи за изненађење али међутим Базен је очекивао баш док се ова дигне. Истина да се у овом случају неби могла да употреби артилерија као што треба, али тај исти случај био је и код противника и то је баш ишло у корист самих Француса. Јер пруска артилерија била је снабдевена са млого бољим материјалом и она је увек много боље употребљавана, но Француска.

Битка код Ноасвиља (ХојвзеуШе-а) заслужује да се назове артилеријском битком; кад се само у обзир узме, како су Пруси у овој прилици, изврсно и решително_ овај род оружја употребили. На најважнијим тачкама концентровали су они увек силну артилерију, која је 29-тог Августа непријатеља упорно задржала, нападна предувеђа, својих трупа подпомагала и приправљала, а 20-тог Августа пак не само што је изванредно добро нападе припремала,