Ratnik

454 ЗВАНИЧНИ ДЕО

„да се за опанке, који свој рок одслуже, и неупотребљиви постану не чине од сада никакви предлози за расходовање, већ нека се одма одбаце“. |

Нека се команде од сада по овоме управљају.

24. Августа 1879. год. Београд.

Министар војна потпуковник,

Јов. Мишковић с. р.

Министарство војно. ФУ 8745.

151. Свима командама и војним надлештвима.

Р. министар унутрашњих дела представио ми је, да многе од команада и војних надлештва управо злоупотребљују телеграф, у својим разним административним односима међусобним. Они не разликују, да ли се шта може на обичном напи– сменом путу да сврши, већ само ако им се магновено учини потребно да што сазнају, служе се телеграфом као најпречим средством, не обзирући се, да се тиме у велико штете материјални интереси државни. У томе се тера тако далеко, да се у виду хитне депеше пита за лист и број регистра под којим су заведене споменице неких простих војника ит. Џ.

Државни је интерес, да се озбиљски важна и хитна званична коресподенција што пре и брже отправља телеграфом. И да тако та установа остане што слободнија за приватну употребу народну, из призрења народно-економних и државних интереса. А очевидно ово не може да буде, кад се телеграфом отправља и оно, што би без икаквог уштрба по државне интересе могло да иде редовном поштом или другим средствима, која су при руци; као што би на прилику могло питање од какве је болести боловао коњ извесног поручика ит. Д.

Овака радња у колико је штетна и без смисла, у толико је и за осуду. И у напредак доиста ће сваки морати да плати сам депезиу, коју као званичну отправи или изазове — а то: