Ratnik

458 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

Према томе је дакле вест, да је турска војска код Јенизаре јака: 8 батаљона, 2 ескадрона и једна батерија, била од великог интереса, за генерала Гурка; јер варош беше само један марш далеко од Хајнкиоја, ово последње село опет једина врата, кроз која Руси продреше на јужну страну Балкана, али за сада и једина, кроз која би се повратити морали ако нужда настане; дакле из тога сљедовала је потреба, да се у рукама држе, дотле, док се од њих зависи. -

4. Јула крену се генерал Гурко уз долину реке Тунџе, да према уговореној диспозицији 5. Јула нападне Шипку са јужне стране.

Казанлик стајаше му први на том путу.

За осигурање излаза код Хајнкиоја, остави 2 бригаде бугарске легије, 26. донски козачки пук са свих 14 брдењих топова под генералом Отолетовом.

Са осталим, то јест: са 4. стрељачком бригадом, 2 сотније пластона, 1 бригадом бугарске легије, драгонском бригадом, 9. хусарским пуком, сотнијом уралски козака, гардиским полуескадроном, коњичким пионирским оделењем, свега 67, батаљона, 197, ескадрона и 12 топова коњичке артилерије, крену се из логора.

Долина реке Тунџе, којом је имао да прође, ограничена је на северној страни прилично стрмим огран-

цима Балкана, покривеним младом шумом, воћњадима и виноградима,

Та долина, широка је 8—7 километри и једна од најплоднији на целом балканском полострву. Баште и ливаде, по којима се многобројни поточићи веругају, покривају цео терен, па ју је зато Молтке и сравнио са равницом горње Италије.

Река Тунпа, широка 40—80 корака при средњој дубљини од 1 метра, неможе се у обичном стању сматрати хао препрека.