Ratnik

ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 459

Караџадаг је знатно нижи од Балкана, а прелази преко њега врло су хрђави. Измеђ Јени и Ескизаре широк је око 10 км.

Кад би колона, марширајући за Казанлик, држала се пута на подножју балкански огранака, била би више изложена опасности, даби ју Јурци са Балкана изненадити могли, него кад би ишла путом уз леву обалу реке; зато је генерал Гурко и наредио, да његова пешадија маршира првим путем дуж подножја Балкана, а коњица ув леву обалу Тунџе, па да тако колико толико оситура и своје лево крило.

Коњичка колона, састојала се је из: 9. и 9. дратонског пука, 9. хусарског пука, 9 сотније 21. козачког пука, уралске козачке сотније иједне коњичке батерије — свега, 16 ескадрона, 6 топова. — Овом колоном командовао је херцог Никола. Лајхтенберг.

У колони марширајућој дуж подножја Балкана беше 4. стрељачка бригада, једна бригада бугарске легије, 10 топова и коњичко пионирско оделење, свега 6 батаљона, 10 топова.

По рапорту херцога Николе Лајхтенберга, марширала је једна дивизија 21. донског козачког пука као веза између обе колоне. Почем он сам каже, даје имао 15 ескадрона и 6 топова, то нам неизлави на рачун још гардиски полуескадрон; но изгледа као да је и тај марширао са коњичком колоном.

Препоменута дивизија — веза — припадала је десној пешачкој колони; бар је марширала једна њезина сотнија, као авангарда те колоне.

Генерал Отолетов, који је остављен у Хајнкиоју, имао је наредбу, да се и он крене за главном колоном 5. у вече или 6. рано.

Према тој наредби, можемо закључити, да се је генерал Гурко надао, да му уто време неће више требати