Ratnik

ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА 461

То беше непријатељска ватра, којом дочека предводну сотнију десне колоне из башта уфлански. — На ово се разви стрељачка бригада одма у бојеви ред, и доведе у борбу своја два топа. -

Турци под командом Њулуси паше беху заузели згодан положај у селу Уфлану и око њега.

Кад су код леве, коњичке колоне ту ватру чули, одма упутише 2 ескадрона, 8. драгонског пука и једно оделење артилерије на село Улан, да обухвате непријатељев десни бок. Остатак колоне пређе у бојни ред и наступи касом, како би, обилавећи село Улан, још из далека, изашао на повратницу непријатељеву за Казанлик.

Према Уфлану упућено оделење, 9 ескадрона дратона, са дотадањом везом измеђ обе колоне — 9 сотније козака __ и са поведеном артилеријом, марширало је на десно крило турско, и одпоче живахну пушчану борбу. Изгледа, као да је и остатак артилерије у борбу увучен, јер херцог Лајхтенберт каже, да је артилерија одпочела, дејствовати Турцима иза леђа, а коњица изашла на пут казанлички. Отрељачка бригада нападе сронтом, и протера непријатеља са бајонетом из положаја.

Почем је руска коњица већ била заузела неприја · тељску повратницу — пут Казанлика — морадоше Турци побећи у брда, куда их јурише драгони, козаци и коњичка артилерија. Стрмина виноградима, засађени натиба спречи јурење на коњима, но коњаници одседоше брзо, заседоше по ивицама винограда и пратише Турке добро управљеном ватром, а артилерија примаче се на 650 метара и сипаше ђулета у згомилане и у највећем нереду бегајуће турске батаљоне.

'Та ватра трајаше дотле, док Турци већим делом пезамакоше иза венца планине.

Руси поваташе мноте заробљенике, мећу којима и кајмакама Казанличког, који казиваше, да су Турди у