Ratnik

=

460 НАУЧНИ И поучНИ ДЕО

балкански прелаз преко Хајнбогава, или да речемо јасније, да ће већ тад кланац Шипка бити у ЊЕГОВИМ рукама.

То се саглашава и са даном, лоји беше одређен за напад на утврђења тога кланца са јужне и северне стране.

Напуштање повратнице преко Хајнбогаза зависило је свакако од две околности: или ће се кланац Шипка освојити или је непријатељска снага у долини Тунџе тако незнатна, да јој се је лако одбранити; а на сваки начин беше боље, целу снагу на окупа држати, што се више од Хајнкиоја удаљава.

_ Из тога, што је препуштено генералу (Столетову, да по свом убеђењу помаршира са Хајнкиоја 5. у вече или 6. рано, видимо јасно, да су пренаведене околности узете у обзир, јер сигурно је генерал Столетов и друга упутства добио, по којима да реши избор, хоћели 5. или 6. помарширати.

Генерал Гурко кренуо сеје из логора код Хајнкиоја у 6 сати рано.

За десну колону невидимо друге авангарде, осим оне већ препоменуте сотније, бар се о авангарди ништа неговори. Лева колона одвојила је за авангарду: 4» ескадрона и два топа под командом херцога Лајхтенберга —

- (да га непроменемо са његовим братом херцогом Николом Лајхтенбергом) — са задатком, да уз дужност као авантарда, осигурава и леви бок пешадијске колоне и протерава из села из шумарака дуж реке, наоружане становнике.

Стрељачка бригада имала је да подпомаже коњичку колону у случају потребе.

Авангарда ове колоне морала је од Јени Махале до бофулде (на Тунџи) непрестано борећи се пешке пистеривати непријатељске стрелце из села, башта и шума.

Кад је та колона стигла на висипу шумице источно од села Уфлана, зачу жестоко пушкарање.