Ratnik

| ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 419

шадију и артилерију пошље у Брод, а код себе у стану задржи само 9000 коњаника.

(' овима осване он једног дана код опустелог села Дервенте. по

Паша, од избеглог ведета о томе покрету извештен, није се много изненадио; али Лудвиг јесте. Јер у паше небеше 7000, као што је био извештен, него око 15000 војске. Изгубив корист од препада, обманут о величини непријатеља, а у немогућности, да у таквој близини одступање нареди, — Лудвиг је заиста био у положају веома критичком. Али неодлучност небеше његова црта.

Поуздан у своје коњике, без обзира на премоћ турску, заповеди он јуриш. — Непријатељска, пешадија беше у средини, а коњица на крилима, ал цео убојни ред иза теснаца. Бригада Пиколомини пође напред. Чим су се првопрошли уредили, спахије налете с највећим бесом. Ескадрони аустријски издрже овај налет јуначки. Мало по мало борци се једни и други измешају и начини се окршај. У одсудном часу укаже се и бритада Кастел и јурне на спахије с бока. Ови на мах устукну и натну назад. Царевци појуре за њима, и наиђу на јаничаре од спахија остављене. Опет нов, крвави бој. Јаничари дочекају аустријске коњике на, 15 корака, опале по једном, па се лате сабље и јатагана. Покољ беше страховит. 5000 лешева у час покри крваво ограшје. И паша и јаничар-ата борише се и бранише као лавови; ал — сви подлегтоше.

Лудвиг се врати победно са 2000 заробљеника, 4Ц) застава, с топовима и великим пленом пртљата у Брод.

Глас о овој дрској а срећној коњичкој битци на Дервенти, ентузијавмисао је цео Беч. По храмови се држало блатодарење, а по улицама нечувено весеље. —