Ratnik

418 | НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

главито, што неимађаше понтона за мост, Осим тога бијаше му потребно, да се састане са хрватским баном и његовим граничарима, који га у Петрињи (близу Сиска) очекиваше, и да себи обезбеди савску долину, која му хвата бок и леђа. (О тога нареди, да се Брод држи и утврди мостобраном, а да понтони из Сиска низа Саву плове за Брод.

Али према Костајници стајаше паша са 6000 војске. Уна бијаше велика, и на много места не мања од баве. Сви бродови бијаху заузети и за одбрану удешени.

Лудвик мораше да Форсира. Потпомогнут великим бројем Хрвата и Срба, који му са свију страна придолазише, он пређе Уну, заузме Костајницу и пашу победи. Уступице за његовом разбијеном војском, заузме он и Дубицу и Градишку (Брибир). Окрепив се у родној равници најдоњег Врбаса и хлебом и множином придошлих му Срба и Хрвата, крене Лудвиг напред, пређе Врбас, и крајем Јула ститне у Брод.

___Овде му дође глас и упут од кнеза Баварског, да су царевци Саву прешли и Београд опсели. те с тога немора он суделовати за прелаз преко Саве, него нека заузме Градишку, па да Саву од непријатеља и на више и на ниже очисти, да би им се довоз обевбедио. На кратко за тим, дође му нови упут, пошто је Брод заузет, ла та Лудвиг за одбрану удеси, мост преко Саве намести, мостобранима, утврди, те да би се у Бао доба у Босну прећи могло.

Док је Лудвиг све ово радио, паша је босански, шрикупив јоште силе из унутарњости Босне, долину Уврине заузео, и свој стан ударио на Дервенти.

Лудвиг, који је извештен био, да у паше нема више од 7000 војске, науми, да га препадом из своје близине уклони. Да то постигне, пусти глас, да ће преко моста натраг у Славонију, и пртљаг пребаци преко Саве, пе-