Ratnik

ВОЈНА ГЕОГРАФИЈА 451

целу Спречу, и важни Маглај; а излази и на пут за Високо и Сарајево, за Горажду и Вишеград (преко Оребрнице). На десном пак брегу Дрине он има природне свезе са Шапцем преко Љешнице, са Београдом преко Градојевића (Неманићски пут), са Ваљевом преко Крупња, са Пожегом преко Љубовије.

Све ово даје Зворнику непоречни значај, који он има као стратигијско место на Дрини. И данашња ваност његова, коју му Аустрија даје, само је след старије оцене.

Пруга, коју бележи Кључ, Травник, Сарајево, то је оса, око које гравитира сва самосталност босанска. Против те осе најопаснији је правац долином Босне, Хвата- | јући је с деснога крила, она губи свезу с ослабљеним трупом својим, и пада на милост победиоца.

Аустријанци су вазда појимали ту стрататијску сптуацију, ал се нису њоме користили никојом за њих поспешном приликом.

Година 1697 беше за Аустрију срећна година.

Колико генијална, толико и срећна, ал недовољно унотребљена победа, коју је над Султаном Мустафом П. изборио принц Евгеније на Сенти, очарала је целу Европу. Забринути бранилац и опет доби подржна поуздања, да нападач буде, а трофеји са (енте раструбише по Европи славу аустријског оружја.

Али примавкнута јесен (почетак Октобра) није допустила принцу вгену, да овако срећно започет поход настави, и у погон за растројеним непријатељем пође. Он дакле смераше већ да војску на зимниште смести; но пре, него би отишао у Бет, да из руке цареве прими