Ratnik

182 НАУЧНИ И пОУЧНИ ДЕО

наградни, 4000 дуката скупи мач, хтео је да ово мало времена, које се још употребити може, не прође напразно.

Од свеколике војске одабере Евгеније 4000 најбољих коњика, 2500 по избор пешака, 12 т'пова и 2 мерзера с послугом и запрегом, и приличан број минера.

Овој војсци за старешине а уза себе одреди принц најбоље ђенерале, нарочито свог пријатеља и друга, принца Комерсија, и неустрашивог и одлучног Гвида Старемберга. Па онда пође на Босну.

До душе ни до данас се незна прави мотив овом његовом походу. Начин како га је извршио, и шта је после тога било, одриче сваку озбиљнију предпоставку.

У исто време, кад ће он преко Саве прећи, нађредио је, да граничари упадну према Бањојлуци, а ђенерал Рабутин према Темишвару и Џанчеву. Ово ваљда тога рад, да Турцима одврати пажњу од његовог правца.

А он се крене с војском из Осека, и пређе у Босну. Осамнајест дана трајао је марш кров густе шуме, преко стрмих брда, кров узане долине и дубоке јаруге. Шуковник Киба, јуначки заповедпик славонских граничара, а кога је Евгеније због његовог познавања земље па савет нозвао. и у предводницу одредио, — итао је увек напред, и са својим људма осталој војсци шута крчио. Села бијаху напуштена, поља празна, путови зарасли. 6. Октобра заузму „Добој, на високој и стрмој стени уз Босну, после кратке одбране. Одавде предео беше питомији, села пунија, стоке и хлеба достачно. Сутра дан се преда Маглај, и уз Босну марширајући дође се до Жепче. Она је у равнини, и пошто се опираше, буде узета на јуриш. 9. Зауме пуковник Киба Врандук, у коме принц, 860г лоших путова, остави артилерију и као заштиту јој 700 људи под командом једног потпуковника, под којим ће

! Хисторијско испитивање доказало је, да је она прича измишљена, која приповеда, да је принц Евген због битке на Сенти одлежао неки затвор.